GR EN

Νέα-Επικαιρότητα

05/02/14

Ανθρωπιστική δράση των Γιατρών Καρδιάς στην Ελλάδα

Σεισμοί και πυρκαγιές

Πολλά μέλη των «Γιατρών Καρδιάς», πριν από την ίδρυση του σωματείου, δραστηριοποιήθηκαν ως ομάδα και πρόσφεραν διάφορες υπηρεσίες κατά τους σεισμούς της Πάρνηθας (1999), που έπληξαν την περιοχή της Αθήνας.

Στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου (Αύγουστος 2007) οι «Γιατροί Καρδιάς» επισκέφτηκαν, με δυο αποστολές, 16 οικισμούς των νομών Ηλείας και Αρκαδίας και διένειμαν τρόφιμα (γάλα) και πόσιμο νερό στους πυρόπληκτους.

Στους σεισμόπληκτους της Βάλμης του νομού Ηλείας προσφέρθηκαν κουβέρτες (σεισμός 6,5 Ρίχτερ, 8.6.2008).


Ανέγερση νηπιαγωγείου

Στο πυρόπληκτο χωριό Κουτσοχέρα του Δήμου Ωλένης, στο νομό Ηλείας, κατασκευάστηκε κτήριο για να στεγάσει το νηπιαγωγείο του χωριού, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Οργάνωση. Σκοπός της δωρεάς ήταν να βοηθηθούν οι κάτοικοι του οικισμού μετά την καταστροφή από τις φωτιές του 2007. Στα εγκαίνια, που έγιναν από τον τοπικό μητροπολίτη στις 4.5.2008, παραβρέθηκαν οι αρχές του νομού, επίσημοι και η τοπική κοινωνία.


Αναλώσιμα σε περιφερειακά νοσοκομεία

Αναλώσιμο νοσοκομειακό υλικό ( ουροσυλλέκτες, επίδεσμοι, γάντια, σύριγγες, συρραπτικά εργαλεία, γάζες, βαμβάκι, καθετήρες, χαρτί, τρόφιμα, πετρέλαιο κλπ.) προσφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Η βοήθεια αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2012, λόγω των ελλείψεων που σημειώθηκαν συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Βοήθεια σε αναλώσιμα είδη προσφέρθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.


Ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα για ανασφάλιστους

Γιατροί της Οργάνωσης πρόσφεραν σε ανασφάλιστους κατοίκους στο Αιγάλεω, το Πέραμα και το Ίλιο ιατρικές υπηρεσίας και φάρμακα σε συνεργασία με τους Δήμους και την τοπική Εκκλησία (2012).


Αποστολές στο χωριό Ηλιόπετρα της Ξάνθης

Στο χωριό Ηλιόπετρα του Δήμου Τοπείρου της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν δυο αποστολές. Η πρώτη έγινε στις 3.10.2013 στο εκεί εξαθέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο και στο γειτονικό του νηπιαγωγείο για προσφορά στα παιδιά ειδών ένδυσης και υπόδησης και σχολικού υλικού (διδακτικά σχολικά βιβλία, εξωσχολικά παιδικά βιβλία, σχολικές τσάντες, τετράδια, μολύβια κλπ. και μπάλες καλαθοσφαίρισης ). Η δεύτερη αποστολή έγινε στις 19.10.2013 για παροχή οικιακού εξοπλισμού (κρεβάτια, είδη κλινοστρωμνής κλπ.) σε φτωχές οικογένειες (προσφέρθηκε και καροτσάκι για ανάπηρο παιδί πολυμελούς οικογένειας).


Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης φτωχών οικογενειών στο Πέραμα

Παιδίατρος, που είναι μέλος των «Γιατρών Καρδιάς», λειτουργεί από ετών στο Πέραμα ειδικό τακτικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, μια ημέρα το μήνα, από το πρωί ως το βράδυ, εξετάζονται παιδιά, αφ’ ενός μεν στις εγκαταστάσεις του ναού της Αγίας Παρασκευής, αφ’ ετέρου δε με επισκέψεις κατ’ οίκον, στις περισσότερες των περιπτώσεων, καθόσον η μετακίνηση των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Γίνονται εμβολιασμοί και αντιμετωπίζονται οι ασθένειες των παιδιών με χορήγηση φαρμάκων. Πρόκειται για πολύ φτωχές οικογένειες από τις οποίες οι περισσότερες έχουν άνεργα και ανασφάλιστα μέλη. Συχνά, εκτός από τη συνήθη ιατρική φροντίδα, παρέχονται και απαραίτητα είδη, όπως γάλα για βρέφη, τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη κλπ. Τον παιδίατρο πλαισιώνει ομάδα φίλων εθελοντών.
Επίσης, ο φαρμακοποιός της ομάδος, σε συνεννόηση με τον γιατρό, χορηγεί φάρμακα σε χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι είτε είναι παντελώς ανασφάλιστοι είτε έχουν χάσει την δυνατότητα πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Τα άτομα αυτά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις τους.


Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης φτωχών οικογενειών στο Ψαλίδι Αμαρουσίου

Ο ίδιος παιδίατρος λειτουργεί ανάλογο πρόγραμμα μια φορά την εβδομάδα στο ναό των Αγίων Αποστόλων στο Ψαλίδι Αμαρουσίου.Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης οικογενειών άλλων περιοχών της Αθήνας

Χορηγούνται τρόφιμα και ρούχα σε σχολεία άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου Αττικής. Τα είδη αυτά προσφέρονται σε οικογένειες με παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς έχουν μείνει άνεργοι από μηνών και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο βασικές ανάγκες των μικρών μαθητών. Η επιλογή των οικογενειών γίνεται με τη βοήθεια δασκάλων και καθηγητών των σχολείων αυτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμότατα.
Διευκρινίζεται ότι, λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα ειδικά προγράμματα των «Γιατρών Καρδιάς» καλύπτουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό οικογενειών.


Λοιπές ενισχύσεις

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ορισμένων ασθενών από τη Δωδεκάνησο, η Οργάνωση φροντίζει για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα των ίδιων και συγγενών τους, καθώς και για την επιστροφή τους. Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις φτωχών νοικοκυριών, εξοφλούνται εκκρεμείς λογαριασμοί της ΔΕΗ κλπ.


Ευχαριστούμε θερμότατα όλους όσοι, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους, ενδιαφέρονται για τις ανθρωπιστικές μας δραστηριότητες συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην επιτυχία τους.