GR EN

Νέα-Επικαιρότητα

24/04/14

39η Αποστολή ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

Το Σάββατο, 29.3.2014, πενταμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε για το Μπουρούντι μέσω Κωνσταντινουπόλεως και Nairobi (πτήση με Turkish Airlines και Kenyan Airlines). Σκοπός της αποστολής ήταν η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς πέντε απομακρυσμένων αγροτικών οικισμών της επαρχίας Gitega. Την επαρχία αυτή επισκέπτονται για δεύτερη φορά οι «Γιατροί Καρδιάς» για προσφορά ανθρωπιστικού έργου. Την τοπική προετοιμασία και οργάνωση της αποστολής ανέλαβε ο Διοικητής της Επαρχίας Κος Sylvestre Sindayihebura. Όπως και κατά την προηγούμενη αποστολή, οι υπηρεσίες και οι συνεργάτες του Διοικητή οργάνωσαν και συντόνισαν άριστα τις δραστηριότητες της ομάδας των «Γιατρών Καρδιάς».

Η ομάδα διέμεινε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Gitega. Κάθε πρωί αναχωρούσε με αυτοκίνητο για ένα από τους προγραμματισμένους οικισμούς όπου οργάνωνε το πρόχειρο ιατρείο – σε τοπικό ιατρικό κέντρο ή σε σχολείο ή σε χώρο της κοινότητας. Τους γιατρούς υποδέχονταν οι τοπικές αρχές και η μπάντα των παραδοσιακών γνωστών τυμπανιστών – η Gitega θεωρείται πηγή των παραδοσιακών τυμπανιστών του Burundi. Στο ιατρείο κατέφθαναν μητέρες με μωρά, παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Το βράδυ η ομάδα επέστρεφε στον κεντρικό οικισμό για διανυκτέρευση.

Οι οικισμοί της επαρχίας Gitega, τους οποίους επισκέφθηκαν οι «Γιατροί Καρδιάς», είναι οι εξής:

Δευτέρα, 31.3.2014: Mungwa
Τρίτη,1.4.2014: Mdava
Τετάρτη, 2.4.2014: Makebuko
Πέμπτη, 3.4.2014: Buraza
Παρασκευή, 4.4.2014: Bugendana

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας που προσήλθε στο ιατρείο με μωρό λίγων μηνών, του οποίου η μητέρα είχε πεθάνει. Το μωρό δεν θήλαζε και το διατηρούσαν στη ζωή με ό,τι βρισκόταν. Η ομάδα έδωσε στο αδυνατισμένο παιδί γάλα για μωρά που είχε μαζί της και έτσι κατάφερε να το αναζωογονήσει. Το ίδιο συνέβη και με άλλα δυο μωρά που βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση.

Μεταξύ των γυναικών που επισκέφθηκαν το ιατρείο ήταν και μια που είχε γεννήσει πρόσφατα στο σπίτι της, αλλά δεν είχε βγάλει τον πλακούντα. Η ομάδα την βοήθησε, την περιποιήθηκε και φρόντισε το νεογέννητο, που ήταν υγιέστατο. Σε λίγες ώρες έγινε και η αποβολή του πλακούντα.

Ένα πρωινό, όταν πλησίαζε η ομάδα στον οικισμό τον οποίο επρόκειτο να επισκεφθεί, συνάντησε ποδηλάτη να μεταφέρει παιδί, το οποίο έδειχνε άρρωστο. Είπαν στον ποδηλάτη να το φέρει πιο πέρα εκεί όπου θα έκαναν ιατρείο. Η ομάδα, αφού οργάνωσε το πρόχειρο ιατρείο της, αναζήτησε τον ποδηλάτη με το παιδί. Δεν είχε έλθει. Τελικά τον βρήκαν και έφεραν το παιδί στο ιατρείο. Έπασχε από ελονοσία. Του έκαναν την ένεση κατά της ελονοσίας, του έδωσαν και τα απαραίτητα φάρμακα. Το παιδί συνήλθε και γρήγορα ξεπέρασε τον κίνδυνο.

Οι κυριότερες ασθένειες, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι πάσχει ο πληθυσμός των περιοχών που επισκέφθηκε η ομάδα, ήταν οι εξής: ελονοσία, γαστροεντερίτιδες, βρογχίτιδες, δερματοπάθειες, οσφυαλγίες, παρασιτώσεις, ψώρα, επιπεφυκίτιδες, χρόνια ηπατοσπληνικά σύνδρομα.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» ευχαριστούν θερμά τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Μπουρούντι κ. Γεώργιο Κουκούλη καθώς και τον Διοικητή της Επαρχίας Gitega κ. Sylvestre Sindayihebura για την προετοιμασία της αποστολής και τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα την Κυριακή, 6.4.2014.