
Αποστολή στο ΚΑΜΕΡΟΥΝ – Νοέμβριος 2025
Στις 5.11.2025, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για το Τσαντ με ενδιάμεση διανυκτέρευση στο Κάιρο. Την επόμενη ημέρα φτάνοντας στην N’Djamena, η ομάδα παρέλαβε από την πρεσβεία τις βίζες και συνέχισε οδικώς το ταξίδι της για να περάσει τα σύνορα του Bongor. Μια διαδρομή που κράτησε περίπου πέντε ώρες για να διασχίσουν τον ποταμό που ενώνει το Τσαντ με το Καμερούν μέσω της καινούριας γέφυρας. Αργά τη νύχτα χρειάστηκε να αλλάξουν αυτοκίνητο και να φτάσουν στο απομονωμένο χωριό Katrang σχεδόν τα ξημερώματα περνώντας μέσα από δύσβατους χωματόδρομους.
Για τις επόμενες τρεις ημέρες η ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» προσέφερε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους των γύρω περιοχών στις εγκαταστάσεις του ναού των Αγίων Αποστόλων αντιμετωπίζοντας ποικιλόμορφες τροπικές ασθένειες.
Στις 10.11.2025 τα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν οδικώς το ταξίδι της επιστροφής μέσω της γέφυρας έφτασαν στο Bongor του Τσαντ και μετά από ένα πεντάωρο ταξίδι βασανιστικού δρόμου έφτασαν στην πρωτεύουσα N’DJamena όπου και διανυκτέρευσαν. Την επόμενη ημέρα αναχώρησαν για την Αθήνα με διανυκτέρευση στο Κάιρο.
Στις 12.11.2025 η ομάδα έφτασε στην Αθήνα.
Κυριότερες ασθένειες:
Ελονοσία, λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις, αρθραλγίες, οσφυαλγίες, επιπεφυκίτιδες, ωτίτιδες, δερματοπάθειες, αρκετές μητέρες δεν είχαν αρκετό γάλα να θηλάσουν τα μωρά τους και τους δόθηκαν γάλατα σε σκόνη.
Επίσης υπήρχαν πολλά τραύματα όπου χρειάστηκε να δοθούν φάρμακα για θεραπεία αυτών. Τέλος υπήρξαν αρκετά παιδάκια με σοβαρή ελονοσία όπου τους χορηγήθηκε ενέσιμη θεραπεία.

